Category: Kilang atap genting

Kilang atap genting

Atap rumah merupakan bagian penting pada konstruksi bangunan rumah karena berada diatas untuk menutupi seluruh bagian bangunan. Konstruksi atau struktur atap pada umumnya terdiri dari tiga bagian utama yaitu : struktur penutup atap, gording dan rangka kuda-kuda.

Penutup atap akan didukung oleh struktur rangka atap, yang terdiri dari kuda-kuda, gording, usuk dan reng. Beban-beban atap akan diteruskan ke dalam fondasi melalui kolom dan atau balok.

Ch- 47 engine upgrade

Struktur atap pada umumnya dibuat dengan mengikuti atau menyesuaikan dengan denah atau bentuk keseluruhan bangunan desain atap rumah. Ada beberapa bentuk desain atap rumah yang dapat digunakan sebagai referensi ketika anda akan membangun rumahantara lain:. Bentuk Atap Pelana Atap ini merupakan bentuk atap rumah yang dianggap paling aman karena pemeliharaannya mudah dalam hal mendeteksi apabila terjadi kebocoran.

Bodymovin - lottie free download

Atap pelana terdiri atas dua bidang miring yang ujung atasnya bertemu pada satu garis lurus yang biasa kita sebut bubungan. Bentuk Atap Perisai Limasan Bentuk atap ini penyempurnaan dari bentuk atap pelana, yang terdiri atas dua bidang atap miring yang berbentuk trapezium. Dua bidang atapnya berbentuk segi tiga dengan kemiringan yang biasanya sama. Ada yang juga menyebut jenis atap ini sebagai atap tenda patah atau atap joglo.

Bentuk Atap Datar Modelnya bidang datar memanjang horizontal biasanya dipakai untuk atap teras.

mengintip proses pembuatan atap seng spandek bondek di pabrik

Atau bahkan digunakan untuk membuat taman di atas rumah. Atap bentuk ini paling susah perawatannya terutama dalam masalah mendeteksi kebocoran. Yang perlu diperhatikan dalam merencana atap ini adalah memperhitungkan ruang sirkulasi udara di bawahnya supaya suhu ruangan tidak terlalu panas.

Bentuk Atap Sandar Atap sandar atau yang biasa disebut atap tempel karena bagian tepi atasnya bersandar atau menempel pada dinding bangunan kantilever. Bangunan dengan atap rumah sandar umumnya adalah atap pada bangunan tambahan. Ada sejumlah bahan dan jenis yang biasanya digunakan untuk material penutup atap rumah. Dalam memilih berbagai jenis material penutup atap, sebaiknya disesuaikan dengan fungsi, desain rumah, serta kondisi Anda. Bahan-bahan yang biasa digunakan untuk menutup atap itu antara lain:.

Genteng adalah salah satu jenis atap rumah yang sering digunaka,genteng sendiri dapat dibedakan berdasarkan bahan baku untuk membuat genteng yaitu tanah liat, beton, metal atau seng, serat fiber semen atau asbes, kaca, bentuk genteng mempunyai berbagai macam variasi yang dapat dipilih sesuai kebutuhan dan selera pemilik rumah.

Penutup atap rumah dengan model sirap menggunakan bahan papan kayu dengan ukuran tertentu yang ditata sedemikian rupa sehingga ata rumah dapat berfungsi dengan baik, atap sirap ini mampu menyerap panas matahari dengan baik sehingga membuat rumah menjadi sejuk untuk dihuni, jenis kayu yang baik untuk digunaka sebagai atap sirap adalah kayu ulin karena jenis kayu ini terbilang awet yang dapat bertahan selama puluhan bahkan ratusan tahun, atau dapat juga dari jenis kayu lain yang sudah diawetkan secara sempurna, kendala penggunaan atap sirap ini terletak pada kesulitan dalam memperoleh bahan, harganya mahal dan sulit pada masa perawatan jika ada yang bocor.

HARGA jual barang buat atap genting zink kayu renovate BUAT RUMAH RM

Bahan yang dapat digunakan sebagai atap rumah yang selanjutnya adalah rumbia, yaitu jenis penutup atap yang terbuat dari bahan daun yang ditata menjadi sebuah atap rumah, atap rumbia dapat memberikan kesan alami dan tradisional dengan biaya pembangunan yang murah, serta mempunyai berat konstruksi yang ringan, namun atap rumbia tidak dapat bertahan lama dan rawan bocor, jadi memerlukan perawatan khusus.

Ijuk adalah jenis atap yang terbuat dari tanaman aren yang tumbuh diantara pelepahnya, dapat memberikan kesan alami dan kesejukan.

kilang atap genting

Namun kekurangan atap jenis ini adalah sulit dalam penggantian dan rawan bocor pada saat hujan turun. Genteng Aspal. Genteng aspal dapat digunakan dengan cara pemasangan hampir mirip dengan model atap sirap, genteng aspal dapat menyerap panas matahari dengan baik sehingga membuat rumah menjadi sejuk, namun masih sulit dicari dipasaran dan memerlukan keahlian khusus dalam pemasanganya.

Beton Bertulang.Harga Genteng Beton — Selamat datang kembali di website merenovasi. Disini akan di bahaskan khusus untuk Anda semua mengenai berbagai hal yang berhubungan dengan teknik bangunan, sipil dan update harga bahan material bangunan. Dan dalam kesempatan kali ini, saya akan membahas mengenai harga genteng beton terbaru Genteng yang biasanya digunakan untuk atap antara lain adalah genteng Jatiwangi, genteng kanmuri, genteng metalgenteng keramik dan juga ada yang sering memakai seng gelombang, atap asbes dan lain sebagainya.

Akan tetapi genteng yang akan kita bahas, yaitu genteng beton pastinya memiliki berbagai macam keunggulan. Genteng beton saat ini cukup digemari di Indonesia. Hal ini karena disebabkan karena desainnya yang cocok untuk rumah-rumah dengan gaya minimalis. Tetapi apakah hanya karena desainnya saja yang menyebabkannya cukup digemari? Kita perlu mengetahui dan juga mengerti mengenai keunggulan dan kelemahan dari genteng beton ini.

Genteng beton adalah salah satu penutup atap yang dibuat dari semen dan pasir yang dikombinasikan dengan pigmen berwarna. Bahan-bahan ini dicampur menjadi adonan yang lalu dicetak dengan sistem ekstrusi tekanan tinggi. Genteng beton ini memiliki kekuatan dari bahan yang baik dan untuk warnanya pun tidak cepat pudar, karena sudah melewati perlakuan panas saat produksi.

Di Eropa sendiri, penggunaan genteng beton yang digunakan sebagai penutup atap sudah digemari cukup lama, terutama di negara Jerman. Pada awalnya genteng beton penampilannya kurang menarik karena hanya berwarna abu-abu dan kusam. Dengan adanya teknologi terkini, maka saat ini genteng beton sudah semakin baik dari segi kualitasnya dan diproduksi dalam berbagai warna agar dapat memenuhi kebutuhan konsumennya. Saat ini ada dua jenis genteng beton yang sering di pakai berdasarkan material pembuatannya.

Diantaranya saat ini adalah genteng beton dengan berat standart dan juga genteng beton dengan berat ringan. Akan tetapi memang sangat disarankan untuk menggunakan genteng beton dengan berat standart. Hal ini tentunya di karenakan genteng beton dengan berat yang ringan memiliki kekuatan yang lebih lemah, lebih mudah untuk pecah dan akan sangat rentan terhadap air hujan.

Dan untuk harga genteng beton standart pastinya akan lebih maha apabila di bandingkan dengan harga genteng beton ringan. Selain itu memang lebih baik mengeluarkan lebih banyak uang terlebih dahulu, akan tetapi nantinya tetap nyaman. Dibandingkan dengan mengeluarkan lebih sedikit uang akan tetapi nantinya malah menyesal, karena kualitas yang kurang baik atau terlalu mudah untuk rusak serta tidak awet.

Sementara itu, untuk beberapa merk dan juga jenis genteng beton yang sering digunakan antara lain adalah flat, mutiara, monier, cisangkan, garuda, minimalis dan lain sebagainya. Karena patinya memiliki kualiast yang berbeda-beda. Untuk lebih jelasnya lagi mengenai harga, Anda bisa meliha tabel yang ada di bawah.

Untuk memasang sebuah Genteng Beton, maka pastinya dibutuhkan kehati-hatian serta ketelitian yang sangat tinggi. Berikut ini adalah tips memasang genteng :. Note :Untuk berbagai macam harga yang telah saya sebutkan di atas, yaitu berupa harga atap genteng beton, harga genteng beton flat per m2 dan juga harga genteng beton pastinya akan berbeda-beda tergantung dengan penjual atau toko yag menjualnya. Dan akan berbeda pula di setiap daerah atau kota besar. Sementara itu untuk harga genteng beton Surabaya, harga genteng beton Bandung, harga genteng beton semarang, harga genteng cengkareng, Jakarta, Bekasi, Banyumas, Banyuwangi, Malang, Bali dan lain sebagainya juga pastinya sangat beragam.

Dan untuk menghindari perbedaan serta perubahan harga sewaktu-waktu yang bisa saja berubah tanpa adanya pemberitahuan terlebih dahulu. Maka kalau Anda mau beli genteng beton, cek dulu update harga genteng beton hanya di website merenovasikarena diupdate setiap minggu.

Terima kasih telah membaca. Sampai jumpa lagi. Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Situs Web. Beritahu saya akan tindak lanjut komentar melalui surel. Beritahu saya akan tulisan baru melalui surel. Tinggalkan Balasan Batalkan balasan Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.Atap yang bocor dapat disebabkan oleh berbagai hal, salah satunya adalah penghuni rumah tidak mampu merawat atap dengan baik.

Har sawal ka jawab nahi mp3

Dalam hal ini, yang dimaksud adalah genting. Genting baja ringan atau sering disebut genting metal dianggap lebih baik dari jenis genting lainnya. Genting jenis ini mulai diminati oleh masyarakat karena keunggulan yang dimilikinya, antara lain bobotnya yang lebih ringan, harganya lebih murah, dan tahan lama.

Akan tetapi tahukan Anda? Semua jenis genting yang tidak terawat dengan baik berpotensi mengalami kebocoran. Nah, saat mengetahui adanya kebocoran genting, Anda perlu segera memperbaikinya sebelum kebocoran bertambah luas. Nah, bagi Anda yang baru pertama kali mencoba memperbaiki genting metal sendiri, simak tips di bawah ini:.

Sealant silicone watershield dapat digunakan pada paku SDS bila diperlukan.

kilang atap genting

Periksa tingkat keparahan kebocoran yang terjadi pada talang. Apabila lubang kebocoran kecil maka dapat dilakukan penambalan dengan menggunakan bahan additive. Akan tetapi bila lubang kebocoran besar maka sebaiknya Anda mengganti talang dengan yang baru.

Renovation dan Ubahsuai Rumah Kekuda Besi Rangka Atap (LIGHT WEIGHT STEEL ROOF TRUSSES)

Bila sumber kebocoran ternyata berasal dari salah satu genting, maka periksa lebih teliti sumber kebocorannya. Kebocoran dapat disebabkan oleh susunan lembaran genting tidak benar dan rapi. Anda dapat mengatasinya dengan merapikan kembali susunan lembaran genting dan memakunya dengan kuat dan rapi. Bila sumber kebocoran berasal dari paku SDS yang terpasang di genting, maka dapat diatasi dengan pemberian sealant pada paku SDS agar air tidak merembes masuk.

Hktg club vic

Anda perlu meneliti lebih lanjut apakah kebocoran terjadi pada plesteran penutup wall flashing atau pada lembaran wall flashing. Jika kebocoran hanya terjadi pada plesteran penutup wall flashing saja, Anda dapat mengoleskan bahan water proofing pada plesteran tersebut. Akan tetapi bila kebocoran ternyata terjadi pada lembaran wall flashingAnda dapat merapikan dan mengganti lembaran tersebut. Pemantauan perlu dilakukan pada saat hari hujan untuk dapat menilai apakah perbaikan yang dilaksanakan berhasil mengatasi kebocoran atau tidak.

Bila masih ditemukan kebocoran, Anda perlu melakukan pemeriksaan kembali dengan lebih rapi dan teliti. Anda sebaiknya hanya membeli genting baja ringan dengan kualitas yang baik. Kualitas genting yang Anda beli ikut mempengaruhi ketahanan genting terhadap cuaca. Pastikan Anda membeli genting maupun bahan bangunan lainnya di toko tepercaya dan berpengalaman seperti isibangunan.

Kunjungi situsnya dan dapatkan bahan bangunan berkualitas dengan harga terbaik. Sample rating item. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. No ratings yet. View Larger Image. Nah, bagi Anda yang baru pertama kali mencoba memperbaiki genting metal sendiri, simak tips di bawah ini: Temukan penyebab dan sumber kebocoran terlebih dahulu Pada kasus genting bocor, penyebab kebocoran dapat disebabkan berbagai hal, antara lain: Sambungan antara genting terhalangi oleh daun atau ranting pohon sehingga menyebabkan air hujan masuk ke dalam rumah Genting yang terbuat dari bahan metal dapat membentuk cekungan akibat terinjak.

Cekungan yang terbentuk ini akan merubah jalan air sehingga dapat masuk ke dalam rumah Genting rusak karena robek atau berlubang Kemiringan atap rumah Anda tidak sesuai dengan standar yang seharusnya. Hal ini menyebabkan air hujan tidak langsung turun ke bawah.Membina Rumah Impian. Catatan pengalaman dan perjalanan merealisasikan pembinaan sebuah rumah impian.

Laman Utama. Blog Archive 2 1 37 2.

Dynamite youtube link

Bagi pembinaan sesebuah rumah, kerja-kerja untuk membina bumbung rumah memakan kos yang agak tinggi. Kos untuk membeli bahan untuk kerja bumbung rumah ini iaitu kayu untuk kekuda rumah dan atap adalah kurang lebih RM30, Saya telah membeli atap dan aksesori dengan kuantiti seperti berikut :. Atap baru sampai ke tapak terus dari kilang Monier Dengkil. Email This BlogThis! Posted in atapbumbung rumahconcrete roof tilescontour moniermonier.

Newer Post Older Post Home. Total Pageviews. Tags aircond atap bahan bahan asas bina rumah banglo impian bekalan air bengkok besi bersih kawasan besi beam bina rumah bina rumah sendiri bumbung rumah cat conceal wiring concrete roof tiles contour monier dinding rumah elektrik formwork frame kayu frame tingkap ground beam harga barang ikat batu bata Indah Water Korsortium kaki lima kayu seraya kebenaran merancang kekuda kayu konkrit kos pembinaan kos upah tukang l box lantai konkrit light box mainhole monier mosaic MPK pad footing pagar pagar konkrit paip air PAR pasir pebble wash peguam pelan lantai pelan rumah pelan tapak pendawaian perkongsian pengalaman permohonan pinjaman perumahan pinjaman kerajaan pinjaman rumah pintu plaster plaster siling point plug potong besi progress kerja Reinforced concrete roof beam rumah Sales Purchase Agreement sambungan bekalan SATU side rail siling gantung siling kapur SPA stump table top tambun tanah tanah lot tangki septik tapak asas tapak rumah tiang rumah tiles tingkap tnb wiring.

Harga Seunit RM. Monier Contour Roof Tiles. Kepingan atap disusun diatas kayu terlebih dahulu. Pandangan kanan dari belakang - atap siap disusun.

Atap hampir siap dipasang - tukang sedang memasang ridge tiles.Kilang Mercu Jaya Sdn Bhd adalah sebuah perusahaan kepunyaan sebuah keluarga melayu berwarganegara Brunei. Beliau telah berusaha untuk memajukan syarikat ini semenjak tahun Beliau telah berkhidmat di Jabatan Kerja Raya pada tahun sebelum menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Setelah meletakkan jawatan pada tahunbeliau memulakan perniagaan kecil-kecilan seperti usaha tamu dengan jualan kain baju atas nama Syarikat Dayang Sawaiah dan Anak-anak sehingga tahun Setelah itu,beliau telah mendapat banyak tender untuk membuat bangunan-bangunan seperti sekolah pendidikan,sekolah agama,flat-flat kerajan dan rumah-rumah loan.

Pada tahunPemborong Ahmad Mokti dan Anak-anak telah memohon tambahan lesen elektrik untuk kerja-kerja menanam kabel dan pendawaian di jabatan elektrik. Pada tahunAwang Haji Ahmad telah berulang-alik dari Brunei ke Indonesia di dalam usaha belajar membuat atap yang diperbuat daripada tanah iaitu atap genting selama enam bulan di dearah Palrit Bandung.

Akan tetapi setelah semua mesin-mesin telah lengkap di beli untuk proses pembuatan atap itu, usaha tersebut telah terbengkalai oleh kerana beberapa sebab. Walaubagaimanapun, Awang Haji Ahmad tidak putus asa, apabila beliau mendapat maklum bahawa beliau akan mendapat sebidang tanah lot yang ada sekarang, beliau telah mengikuti kursus membuat besi cor dan aluminium iaitu pada tahun di Indonesia.

Dalam waktu yang sama juga beliau telah belajar membuat dan mengolah bermacam-macam barang yang diperbuat dari pada batu onix dan marmar seperti cenderahati,barang perhiasan rumah dan yang utama sekali adalah pembuatan tambak kuburan dan pelbagai bentuk dan jenis batu nisan. Sehingga sekarang,Kilang Mercu Jaya Sdn Bhd telah mengikuti beberapa expo sama ada di dalam mahu pun di luar negara.

Expo luar negara yang pernah di sertainya adalah seperti Dubai, Jepun,Filipina dan negeri jiran iaitu Sabah,Malaysia. Barang yang terlaris di dalam jualan Kilang Mercu Jaya Sdn Bhd sekarang ini adalah barangan tambak kuburan dan nisan-nisan. Pelbagai jenis, size dan warna boleh di buatkan bagi yang menempah di sini.

Ada yang di buat dari pada batu marmar,teraso,simen mahu pun tile. Produk terbaru keluaran syarikat ini adalah barangan kaca cermin seperti gambar diatas. Usaha pembuatan kaca cermin ini telah bermula pada hujung tahun tahun Beliau Haji Ahmad bin Mokti telah membuat satu perjanjian dengan sebuah syarikat pembuat kaca cermin di Indonesia.

Pemilik syarikat tersebut telah datang sendiri ke Brunei dengan tujuan untuk mengajar beberapa orang pekerja Kilang Mercu Jaya Sdn Bhd dalam peringkat permulaan. Syarikat ini juga bersedia menerima tempahan dan rekabentuk dari pelanggan. Atau menghubungi talian telefon ofis Dicatat oleh kilangmercujaya di PTG Tiada ulasan:.

Laman utama. Langgan: Catatan Atom.Monday, 13 May Ganti kekuda rangka bumbung kayu dimakan anai anai site keramat kuala lumpur. Assalamualaikum selamat berpuasa inshaAllah tak lama lagi raya dan pastinya kita nak pastikan rumah berada dalam keadaan baik untuk menyambut tetamu yang bakal datang beraya. Jadi customer sy di keramat telah mengambil tindakan awal untuk baikpulih atap rumah termasuk plaster siling dan wiring dengan kos tak sampai rm50k keseluruhan.

Tuan rumah ada survey dan rata rata termasuk direct tukang indon pun ambil rm80k ke atas. Jadi jika tuan puan survey betul2 kos yang dapat di jimatkan lebih besar dan inshaAllah kerja selesai dan berkualiti. Jadi di sini saya ingin kongsikan progress kerja dan jika ada yang mahu tanya apa apa boleh whtsap atau perlu nasihat berkaitan bumbung boleh tak ada masalah.

BINA RUMAH SENDIRI – HARGA BAHAN BINAAN RUMAH BATU TIANG PASIR KAYU BESI DAN UPAH TUKANG BUAT RUMAH

Buang semua kayu2 reput di site keramat kl. Monday, 29 April Renovate baikpulih major sebuah rumah menggantikan atap dan tukar struktur bentuk atap.

kilang atap genting

Assalamualaikum selamat sejahtera kepada semua,maaf kerana sudah 2 bulan tidak aktif sebab banyak job renovation baikpulih atap dan kerja di luar kawasan.

Untuk makluman kerja kerja baikpulih atap last sebelum raya saya akan masuk di keramat kl, seterusnya semua selepas raya. Jadi kalau ada di kalangan pembaca yang ingin baik pulih atap ganti kekuda kayu lama di makan anai anai kepada atap kekuda besi yang baru ,saya akan ambil job tersebut tetapi kita akan mula lepas raya ke Job sebelum ni saya akan share gambar di bawah nanti dan jika ada soalan atau cadangan apa apa boleh whatsap sy segera. Tuesday, 12 February Pasang atap clay tanah liat warna maroon glaze kilat gci murah dan kualiti serta cantik nampak ekslusif.

Assalamualaikum selamat menyambut tahun baru cina kepada rakyat malaysia yang berbangsa cina Saya nak kongsi site customer orang cina di kepong kuala lumpur menggunakan perkhidmatan membekal dan memasang kekuda besi dan atap genting tanah liat clay glaze kilat.

Alhamdulillah dah hampir siap dan saya akan pasang atap clay tanah liat di beberapa lokasi lain sekitar selangor melaka dan pantai timur. Kepada mana mana customer dan pembaca blog yang nak beli atap murah tapi takut kena tipu banyak scammer sekarang HATI HATI boleh lah berurusan dengan saya inshaAllah selamat dari ditipu kerana saya tak ambil 1 sen pun deposit, barang sampai di site baru buat bayaran.

Dan mana mana yang nak buat kekuda besi lightweight truss pun boleh berurusan kerana harga lebih murah dan kualiti besi yang ada cop mengikut spesifikasi ditetapkan jauh berkualiti dari hardware bekalkan.

Jadi kesimpulannya jika ada customer yang nak renovate atap atau rumah boleh whatsap plan ke dan saya akan sedia bantu sebaiknya.

Older Posts Home. Subscribe to: Posts Atom. Featured post kekuda besi rangka atap uroll monier concrete tiles kg acheh pekan dan kg batu 4 paya pulai temerluh serta pekan pahang salam dah masuk bulan 5kerja bertambah Alhamdulillah. Assalamualaikum w. Salam sejahtera kepada semua masyarakat di Malaysia Khususnya Alhamdulillah dan masuk biulan ke -3 tahunKer Salam kerja pemasangan kekuda besi dan papan peles serta atap genting monier contour di meru klang.

Hasil kerja yang teliti dan kemas ser Kayu beam kita terpaksa ganti kepada besi akibat anai anai. Buat separuh2 seban barang banyak jadi nanti siap depan baru kita continue belakang. Atap metal deck g 28 horizon blue with insulation. Siling kapur site pancing utara kuantan harga bawah rm2 sekaki khas spcial warga kuantan. Job ni ambil masa kurang dari 2 minggu untuk disiapkan dan owner masih tinggal dekat dalam.

Kekuda besi kita fabricate dekat bawah supaya hasil nanti lurus dan senang untuk dipasang.Kehilangan habitat asal ditambah lagi dengan kerancakan kerja-kerja pembinaan memaksa populasi kera ini berkeliaran menjadikan kawasan kampung sekitar terutamanya di Kampung Rhu Sepuluh yang mula dilanda fenomena baru yang menganggu keselesaan dan ketenteraman serta rasa bimbang para ibu-bapa terhadap keselamatan anak-anak mereka. Spesis hidupan liar terancam seperti tuntung juga menerima impak kerana tuntung bergantung kepada kawasan tersebut untuk bertelur.

Pertarungan merebut kepentingan antara alam dan manusia tidak akan berakhir dengan situasi menang-menang. Yang kuat akan menang dan ada yang akan menjadi korban. Pengaliran sisa buangan effluent dari projek i-SHARP yang mengandungi kepekatan garam yang tinggi disebabkan penggunaan air laut sepenuhnya, akan mengubah ekosistem Sungai Chalok dan Sungai Setiu serta Lagun Setiu lalu menjejaskan hidupan di dalamnya.

Lagun Setiu di samping merupakan kawasan pembiakan hidupan laut, juga merupakan tempat perlindungan dan asuhan bagi pelbagai hidupan laut seperti ikan, udang, ketam, siput dan kerangan yang menjadi sumber pendapatan nelayan. Tempiasnya belum lagi dirasakan lantaran ternakan udang belum lagi bermula, tetapi ianya akan menyusul. Ketika itu siapa yang akan tampil memikul tanggungjawab terhadap kemusnahan ini? Ubat-ubatan dan baja yang digunakan dalam industri akuakultur mengandungi bahan kimia.

Sebahagian daripada bahan kimia ini adalah toksik kepada hidupan laut dan menjurus kepada kemerosotan sumber laut. Selain itu ia akan menyebabkan pencemaran air bawah tanah dan permukaan. Sisa akuakultur yang mengandungi kandungan bahan nutrient, bahan kimia dan ubat-ubatan yang dialirkan ke sungai juga akan menjejaskan kualiti air sungai.

Kandungan nutrient daripada najis dan makanan udang yang tidak dimakan menggalakkan pertumbuhan alga eutrofikasi yang akan mengurangkan kandungan oksigen di dalam sungai. Kekurangan oksigen di dalam sungai boleh membunuh hidupan di dalamnya. Terdapat projek akuakultur dalam sangkar dijalankan penduduk setempat di kawasan hilir Sungai Setiu seperti penduduk Kampung Fikri.

Sangkar-sangkar akuakultur milik penduduk tempatan ini akan terjejas akibat dari pengaliran air sisa buangan kolam udang seperti pencemaran bahan kimia, penyebaran penyakit serta peningkatan kadar kemasinan air sungai.

Sebanyak lebih ekar tanah yang diusahakan untuk aktiviti pertanian di Kampung Banggol telah diambil untuk menjalankan projek akuakultur ini. Walaupun dijanjikan peluang pekerjaan di kawasan projek, tetapi tinjauan Pengerusi i-BANTAH mendapati buat masa ini tenaga kerja dari Indonesia, Bangladesh dan Kemboja masih mendominasi. Janji adalah suatu janji tetapi situasi semasa itu yang dilihat.

Kawasan yang sedang dibangunkan adalah kawasan paya bertanah rendah yang terdedah kepada kesan pasang surut Sungai Chalok dan dilimpahi air ketika musim banjir. Dari segi ekosistem, kawasan paya bertanah rendah dikategorikan sebagai kawasan takungan air.

Lantas, untuk mengelakkan kawasan projek bernilai jutaan ringgit ini ditenggelami air banjir, kerja-kerja tebus guna tanah sedang dilakukan supaya kolam udang berada di aras yang lebih tinggi dari air banjir. Keadaan ini akan menyebabkan aliran air itu beralih ke kawasan yang lebih rendah di sekitar tapak projek dan ini akan menyebabkan air membanjiri kawasan penempatan penduduk sekitar. Tunggulah musim tengkujuh akan datang dan phenomena ini cukup akan menjadi kebimbangan. Kegiatan pembersihan tanah dan penambakan tanah serta pembinaan infrastruktur i-SHARP telah dan akan menyebabkan berlakunya hakisan dan pemendapan di Sungai Chalok.

Hakisan tanah yang disebabkan oleh aktiviti pembukaan tanah ini meningkatkan pengaliran sedimen ke dalam sungai dan menyebabkan pemendapan di dalam sungai sekaligus mengeruhkan Sungai Chalok. Peluang pekerjaan sebanyak ini adalah mustahil untuk dijawat penduduk tempatan. Sekiranya peluang-peluang pekerjaan ini tidak dipenuhi, potensi untuk mendapatkan pekerja warganegara asing adalah tinggi. Kenyataannya telah mula terserlah.

Audi e tron brochure uk